Uppehåll

Vill bara meddela mina läsare om att det kommer bli ett uppehåll här inne då  jag har fått hjärnskakning och känner att jag inte ha någon ork att skriva här inne just nu, men återkommer om en vecka igen. Ha det bra så länge allihop

mjölk i vatten

Idag är det tisdag och det vet vi ju alla vad det betyder...tisdagsexperiment! Dagens experiment handlar om mjölk och vatten.
 

Du behöver:

Mjölk

Iskub

Ett glas

Vatten

 

Häll upp mjölk i iskuber och frys in. När de ha fryst så ta bort mjölktärningen. Använd gärna iskuber med olika former för att göra det lite roligare.

 

Häll upp vatten i ett glas och lägg mjölktärningen i vattnet.

 

Efter ett tag börjar mjölken att smälta och lägger sig på botten.

 

- Vad hände med mjölken när du lade den i frysen?

- Vad hände med mjölken när du lade den i vattnet?

- Varför sjönk mjölken?


Lejon av pappertallrik

Vill man ha tips på skapande som ska föreställa saker så kan jag rekommendera sidan www.skapligtenkelt.se  Där har jag hittat den här aktiviteten på hur man gör ett lejon av en papperstallrik.
Börja med att måla en papperstallrik gul och låt den torka. Medan tallriken torkar kan du ta ett brunt papper och klippa remsor. Remsorna limmar du sedan runt om hela tallriken så det ser ut som en lejonman. När lejonmanen är ditlimmad kan du klippa av remsorna i önskad längd. Sist tar du en svart tuschpenna och ritar dit mun och ögon. Lycka till!
 

smart förvaring

Jag vill bara säga till alla mina bloggläsare att nu när jag har börjat arbeta igen efter min föräldraledighet så har jag inte samma tid att sitta framför datorn och uppdatera min blogg, men jag försöker att lägga in ett par inlägg per vecka åtminstone. Har ni några  önskemål om vad ni vill läsa om här på bloggen så hör av er antingen via kommentatorsfältet eller till forskoletipset@hotmail.se
 
Här kommer i alla fall ett tips som jag själv använder mig av. Många av oss har olika slags material, allt ifrån paljetter till kottar, men ibland kanske man inte vet vart man ska göra av det. Personligen tycker jag att det är viktigt att man synliggör materialet man har för barnen och då passar glasburkar bra. Använder man sig av glasburkar kan barnen ge direkt vad som finns i varje burk utan att öppna locket. Tycker ni det är för dyrt att gå och köpa glasburkar så fråga föräldrar som har små barn hemma om de möjligtvis har några barnmatsburkar att ge bort. Dessa barnmatsburkar kan vara användbara till mycket. Fyll burkarna med de ni vill och ställ fram de till barnen.
 
Här nedanför kommer några bilder på lite av det som jag har hemma:
- Fjädrar
- Konfetti som man gör enkelt med en hålslag och färgat papper
- Krossat äggskal
- Knappar
- Plastögon
- Paljetter
- Glasspinnar
 
 

Fjäril av kaffefilter

Även om det kommer lite sent idag så har jag inte glömt bort att det är tisdag, vilket innebär tisdagsexperiment. Dagens experiment heter fjäril av kaffefilter.
 

Du behöver:

Kaffefilter

Piprensare

Tuschpennor

Sprayflaska med vatten

Sax

 

Ta ett vanligt kaffefilter och klipp upp det så det får formen av fjärilsvingar.

 

Ta sedan piprensare och vik den på mitten. Lägg piprensaren runt fjärilsvingarna och snurra åt toppen så vingarna inte ramlar ur. När du gjort detta har du två spröt längst upp som du kan vinkla ut mot sidorna.

 

När Fjärilen både fått kropp och vingar är det dags att måla den med tuschpennor, ju mer du målar desto mer färg kommer flyta ut sedan.

 

När du känner dig nöjd med det du målat med tuschpennorna så tar du sprayflaskan och sprayar på fjärilen.

 

- Vad hände?

- Varför flöt färgen ut?


Måla utan kladd

Visst kan man ibland känna att man varken hinner eller orkar ta fram färg och penslar när barnen vill måla. Därför är den här aktiviteten perfekt. Ta en återförslutningsbar påse, det går även att använda en plastficka som man sätter på fönstret. Häll i flaskfärg och låt sedan barnen "kladda" så mycket de vill utan att de blir smutsiga.
 

Färgutflytning på kaffefilter

Här kommer veckans experiment, färgutflytning på kaffefilter

Du behöver:

Ett stort glas med vatten

Kaffefilter

Tuschpenna

Sax

Tejp

Penna/pinne

 

Börja med att klippa en remsa av ett kaffefilter. Ta tuschpennan och måla längst med hela kortsidan (se bild) men se till att lämna en bit på kaffefiltret kvar.

 

Ta den andra pennan/pinnen och klistra fast kaffefiltret med en tejpbit.

 

Fyll ett glas med lite vatten, men vattnet får inte nå upp till tuschmålningen. Häng pennan med kaffefiltret på glaset.

 

Se hur färgen dras med upp när kaffefiltret suger åt sig vattnet.

 

Gör flera stycken i olika färger och lägg jämte varandra för att se om det blir olika mönster.

· Vad hände?

· Varför följde färgen med vattnet?

· Blev det olika mönster?


bokstavskartong

Här kommer ett förslag på arbete med bokstäver som jag gjorde tillsammans med en förskoleklass, men det skulle passa precis lika bra att göra tillsammans med femåringar som börjat intressera sig för bokstäver. Vi började med att lotta ut en bokstav till var och en i klassen. Sen fick alla en mjölkkartong var som jag hade slagit in i vanligt papper för att det skulle bli lättare att måla den. Alla barn fick måla sin kartong. Efter det fick de dels limma på sin bokstav som jag hjälpt det med att göra i papper, sen fick de även skriva bokstaven på kartongen. När de var färdiga med bokstaven fick de dekorera mjölkkartongen med allt som fanns t.ex. paljetter och glitter. När alla bokstäverna var färdiga ställde vi upp dem väl synligt i alfabetisk ordning. Det blev en fint alfabet som barnen själv hade varit med och gjort. (Mjölkkartongen på bilden har jag gjort) Lycka till!
 

Åsksång

Trots det fina vädret kommer här en åsksång så här på lördagsmorgonen. Melodi är Broder Jakob
 
Jag hör åskan, jag hör åskan.
Lyssna själv, lyssna själv.
Drippe, dropp på allting.
Drippe, dropp på allting.
Stort som smått, stort som smått

RSS 2.0