Det flytande ägget

Så var det tisdag än en gång och dags för experiment, men först vill jag bara säga det att det är en massa saker i mitt liv just nu som gör att jag inte riktigt hinner med bloggen som jag hade velat.
 
Dagens experiment handlar om det flytande ägget,

Du behöver:

2 st stora glas

2 st ägg

Salt

 

Börja med att fylla de båda glasen med vatten. I det ena glaset häller du i salt.

Sänk försiktigt ner det ena ägget i glaset med vanligt vatten i.

 

Ta sedan det andra ägget och sänk försiktigt ner det i glaset med salt i.

 
Vad hände?

Varför flöt ägget i saltvattnet, men inte i sötvattnet?

Har ni upptäckt något liknande när ni badar i havet?


Kanelexplosion

Så var det dags för tisdagsexperiment igen. Den här gången handlar det om vatten och kanel.
 

Du behöver:

En vit djup tallrik

Vatten

Malen kanel

Diskmedel

 

Ta en vit tallrik och fyll den med vatten.

 

Häll kanel försiktigt över hela tallriken.

 

Ta och häll någon/några droppar diskmedel i mitten av tallriken, glöm inte att hålla ögonen på tallriken hela tiden.

 

När man häller några droppar diskmedel i vattnet så flyter kanelen ut mot kanterna

 

Varför tror du att kanelen flöt ut mot kanterna?


sockermålning

Oj nu är det nästan en vecka sen jag skrev. Min inspiration försvann lite förra veckan, men nu hoppas jag den är funnen igen. Jag kommer från och med nu i uppdatera med nya tips varje dag, men ska försöka med tre i veckan i alla fall.
 
Dagens tips är en klassiker, sockermålning. Börja med att koka 1 dl vatten tillsammans med 2 dl socker. Pensla ut vätskan med en bred pensel på ett lite kraftigare papper, helst inte kopieringspapper. När du gjort det så ta lite vattenfärg och droppa på pappret och se hur de flyter ut. Välj att antingen bara använda dig av en färg eller flera olika färger. Lycka till!
 

Ballongen som inte gick sönder

Då var det tisdag igen och dags för ett experiment. Experimentet heter: Ballongen som inte gick sönder.
 

Du behöver:

2st ballonger

Nål

Tejp

 

Börja med att blåsa upp båda ballongerna. Den ena ballongen sätter du en bit tejp på och den andra låter du vara som den är. Stick nålen i den ballongen som inte ha en tejpbit på sig. Vad hände?

 

 

Ta sedan nålen och stick den i ballongen med tejp på (tänk på att nålen ska stickas ner i tejpbiten). Vad hände?

 

Varför gick ballongen som inte hade en tejpbit på sig sönder?

Varför gick ballongen med tejpbiten på sig inte sönder?


stänkmålning

Stänkmålning är både enkelt och roligt, det man kan tänka på att det precis som namnet antyder kan stänka väldigt mycket, så se till att ha vaxduk eller liknande på bordet. Ett tips är att vara ute och göra detta, då gör det inte så mycket om man stänker lite.
 
Ta ett vitt papper och lägg framför dig på bordet. Ta en pensel och doppa det i vattenfärg, se till att ha rätt rikligt med färg på penseln. Rikta penseln mot pappret. Dra penseln borste bakåt och släpp, penseln kommer nu stänka färg på pappret och det blir ett fint mönster. Gör detta flera gånger på pappret och byt gärna färg. När teckningen har torkat så sätt den i en ram för att få det så effektfullt som möjligt. Lycka till!
 

Helg

Nu alla läsare tänkte jag ta helg och återkommer på måndag igen. Hoppas ni inspireras av min blogg och att ni har hittat något ni kunnat göra tillsammans med era barn, antingen hemma eller på förskolan

boktips

Tänkte lägga in några boktips emellanåt.
 
 
Ellen och Olle sjunger av Catarina Kruusval är helt underbara böcker. Det är kända sånger som barnen känner till. Böckerna innehåller mysiga bilder med många detaljer som man kan diskutera om tillsammans med barnen. Det som är bra med de här böckerna är att man både kan sjunga, läsa och prata om bilderna i den. Min dotter fick sina första böcker i denna serie när hon föddes och nu är hon fem år och tycker om böckerna precis lika mycket fortfarande. Detta är garanterat böcker som du får läsa/sjunga om och om igen.
 
Böckerna finns i följande sånger:
Bä, bä, vita lamm
Ekorr´n satt i granen
Björnen sover
I ett hus
En elefant balanserade
Var bor du lilla råtta
Lilla snigel
Imse vimse spindel
Prästens lilla kråka
En sockerbagare
Små grodorna
Tre pepparkaksgubbar
Räven raskar över isen
Vi äro musikanter
 
 
 
 
 

vårteckning

Vår, denna mysiga vår med massa ljusa färger är äntligen här (nästan i alla fall). Varför inte göra en vårteckning tillsammans med barnen? Denna aktivitet passar även de allra yngsta. Ta fram målarfärg i ljusa färger t.ex. gul, ljusgrön, ljusblå, rosa och låt barnen måla med dem antingen med en pensel eller med fingrarna. När teckningen har torkat så klistra på olika blommor på bilden, brukar oftast finnas att beställa blommor. Sätt gärna en ram runt den färdiga teckningen för att framhäva den ännu mer. Lycka till!
 

Tisdagsexperiment

Att göra olika experiment brukar barn tycka är spännande, så jag hade tänkt införa något här på bloggen som heter tisdagsexperimentet. Så varje tisdag kommer jag tipsa om ett enkelt experiment som man kan göra tillsammans med barnen. Har ni några experiment att dela med er utav så hör av er till forskoletipset@hotmail.se
 
Här kommer det första experimentet: färgutflytning
 
Du behöver:
En vit djup tallrik
Vatten
Sockerbitar
Karamellfärg
 

Ta en vit djup tallrik och fyll den med vatten.

                       

Ta fram några sockerbitar och häll några droppar karamellfärg på den. Jag skulle rekommendera att ha mellan två och tre sockerbitar med olika färger på.

 

Lägg sockerbitarna i vattnet.

 

Ni kommer nu få se hur sockret och färgen löser sig i vattnet och flyter ut. Eftersom att sockerbiten löser sig fortare i vattnet än färgen så drar sockret med sig färgen ut…spännande

 


Vårblomma

Nu kan vi väl ändå säga att våren är på väg och varför inte göra en vårblomma tillsammans med barnen. Börja med att ta fram fyra stycken toarullar som du viker på mitten och sen häftar ihop till en blomma (se bild nedanför). Måla din blomma i önskad färg, jag valde att ha en färg inuti blomman och en färg utanpå blomman. När färgen har torkat så ta du och klipper ut två gula cirklar som du klipper ut och klistrar på blommans mitt. Du kan sedan göra små gula bollar av silkespapper och limma på den gula cirkeln. Om du vill att din blomma ska kunna hänga så glöm inte att sätta snöre i. Jag valde att måla min blomma rosa, men varför inte måla den blå eller vit så har ni gjort en blåsippa/vitsippa så här till våren. Lycka till!
 
 

Måla på blött papper

Att måla på blött papper är roligt, men man får vara försiktig när man målar så att pappret inte går sönder. Jag rekommenderar att använda lite tjockare papper, själv använde jag mig av vanligt kopieringspapper och det är väldigt tunt och går sönder lätt.
 
Börja med att blöta upp ditt papper i en skål med vatten, jag har använt mig av en glassburk
 
 
 
Ta upp pappret och krama ur allt vatten
 
 
 
Veckla sedan upp pappret på bordet
 
 
 
Sen målar du pappret med vattenfärger och låter det torka. Ju mer du skrynklar ihop pappret när du kramar ur det, desto mer mönster blir det i det. Lycka till!

Lavendelblomma

Nu är jag tillbaka igen och här kommer dagens tips, en lavendelblomma.
 
Dela ett papper i två delar så att du får ett A5-papper. Börja med att tryck dina tummar i lila färg flera gånger efter varandra. Ta sedan Grön färg och måla stjälk och blad. Antingen målar du med pensel eller med fingrarna. Lycka till!
 

Bortrest

Nu ska jag resa bort i ett par dagar så imorgon kommer det inget inlägg ifrån mig. Får se om jag hinner skriva något på fredag, annars uppdaterar jag på lördag igen med nya tips.

Tvätta händer sång

Här kommer en sång man kan sjunga när barnen ska tvätta händerna.
(Mel. Blinka lilla stjärna)
 
Tvätta, tvätta liten hand, bort med smuts och bort med sand.
Mellan, i och ovanpå, gnugga tummen båda två.
Tvätta, tvätta liten hand, bort med smuts och bort med sand.
 

Rimmemory

Äntligen kommer det ett tips som inte har med skapande att göra. Har ni barn som tycker om att spela memory, men kanske skulle behöva en lite större utmaning där man får tänka till lite extra så kanske rimmemory vore något. Att göra sitt eget rimmemory är enkelt. Jag hittade idén på www.forskoleburken.se men där har de använt sig av rimfiskar istället, dessa fiskar finns att skriva ut på deras hemsida. Jag valde att göra stjärnor istället och sen ha ett svart tyg som bakgrund när man spelar. Alla bilderna kommer ifrån clipart. Jag valde att laminera mina stjärnor när jag var färdig med dem för att de ska hålla längre. Jag valde att göra många rimord när jag ändå gjorde spelet och kan på så sätt välja om jag vill ha med alla på en gång eller välja ut några stycken.
 
Dessa ord har jag:
mus - hus
sol - stol
puss - buss
ballong - kalsong
åtta - råtta
lok - bok
troll - boll
myra - fyra
bil - pil
hand - tand
tåg - såg
spis - gris
klocka - docka
katt - hatt
sko - ko
yxa - byxa
 
Kommer ni på fler rimord så fyll på listan
 
 

Bubbelplastmålning

Nu är påsken över och det är dags att ta tag i vardagen igen. Inte en enda av er som är inne och läser har vågat lämna ett avtryck. Tycker det vore roligt att få vet vilka det är som är här inne och kikar runt.
 
Nu kommer i alla fall en roligt skapandetips som jag och dotter hade roligt med. Ibland får man med bubbelplast hem i saker man köper och istället för att slänga den så använd den i skapandet. Vi tog flaskfärger och målade på plasten, ganska riktigt med färg behövs. När man känner sig nöjd så ta ett vit papper och tryck mot plasten. Det bli då ett häftigt mönster. Om man vill kan man vrida på pappret och på så sätt trycka flera gånger. Lycka till!
 
 

RSS 2.0