Påskledigt

Nu har jag inga fler påsktips kvar att dela med mig av och därför tar jag nu lite påskledigt och återkommer på tisdag igen. Min innan dess är jag lite nyfiken på vilka ni är som brukar vara inne på min blogg och titta. kan ni inte skriva vilka ni är och vad ni tycker om bloggen i kommentatorsfältet. Ha en riktigt bra påsk allihop :)
 
 

Påsktips 28 Påskharar

Igår sa jag att jag hade tre tips kvar, men det råkade visst bli fyra stycken. Men nu lovar jag att det här är det allra sista påsktipset för i år. Ett par supersöta påskharar som går fort att göra och är enkla. Måla din tumme med färg och tryck på ett vanligt vit papper. Sen målar du lillfingret och trycker det ovanför tumtrycket. Låt det torka och måla sedan dit öron. Sen kan du välja om du vill rita dit en svanstuss eller om du vill ta bomull eller silkespapper och limma dit. Lycka till
 

Påsktips 27 påskris

Här kommer ett tips som går ganska fort och samtidigt är roligt. Allt du behöver är ett färgat papper, sugrör, vattenfärg och silkespapper. Doppa penseln i vattenfärgen och lägg några droppar i en klump längst ner på pappret. Ta sedan sugröret och blås ut färgen. Upprepa detta tills du tycker att du fått en fint påskris. Man kan behöva lägga färg på andra stället och blåsa så att riset grenar ut sig. När färgen ha torkat så gör små bollar silkespapper och limma på. Lycka till
 
 
 

Påsktips 26 Garnägg

Detta tips hittade jag på mojjelisa.wordpress.com Jag har gjort det en gång tidigare, men då med tapetklister istället.
 
1. Börja med att blåsa upp en rund ballong. Ju större du blåser den desto större blir ägget sen.
 
 
2. Blanda en del vatten med en del lim (någon form av allroundlim). Ta och klipp önskade längd av garnet, det behövs ganska mycket och doppa det sedan i limblandningen. Se till att allt garn bli doppat i limblandningen.
 
 
3. Vira det fuktiga garnet runt ballong varv på varv och lägg det sedan för att torka under natten. Jag vände på ballongen emellanåt då vätskan drar sig mot botten hela tiden.
 
 
4. När garnet har torkat och stelnat så stick hål på ballongen och plocka bort resterna.
 
 
5. Jag satte ett snöre i mitt ägg och hände det i fönstret. Det blev en fin dekoration.

Påsktips 25 Äggkorg

 
Nu börjar påsktips ta slut här och jag har endast tre stycken kvar att tipsa om. Dagens första tips är en äggkorg som man enkelt gör av en papptallrik. Börja med att ta en papptallrik och klipp ut ett hål så att det ser ut som en korg (se bild). Måla korgen i önskad färg. Tänk på att helst ta en papptallrik som är matt i ytan annars fäster inte färgen. Under tiden som färgen torkar så ta papper i olika färger och klipp ut ägg. Om man vill kan man även dekorera äggen med olika mönster. Limma dit äggen på baksidan av äggkorgen så det ser ut som att de sticker upp ur korgen. Vill man kan man även sätta några fjädrar på korgen. Lycka till.
 
 
 
 

Påsktips 24 Höna av toarulle

Toarullar har man ofta i mängder  och man vet inte alltid vad man ska med dem, varför inte gör en söt påskhöna? Börja med att dela toarullen så att det blir två tredjedelar kvar ungefär. Måla toarullen vit och låt den torka. Klipp ut näbb och fötter av orange papper. Limma dit näbben, fötterna och ögon på toarullen. Gör en kam av rött papper som passar i toarullens håll. Avsluta med att limma dit en stjärtfjäder på hönan. Lycka till.
 

Påsktips 23 Höna av hand och fot

 
Våra händer och fötter är användbara till mycket när man vill skapa och här kommer ytterligare ett tips på hur man kan göra en höna. Ta och rita av dina händer och din fot på vit papper och klipp sedan ut dem. Limma fast händerna på baksidan av foten, tänk på att tårna ska bara uppåt på hönan. Ta sedan och klipp ut en näbb av orange papper. Klipp ut två fötter och en kam av rött papper. Limma dit dessa saker på höna tillsammans med ett par ögon. Vill man göra en kyckling istället för en höna kan man välja gult papper. Lycka till.
 
 
 

Påsktips 22 Kyckling/tupp av en fot

Här kommer ytterligare ett tips på vad du kan göra med dina egna kroppsdelar. Börjar med att måla dina tår röda och foten gul. Tryck sedan foten på ett papper i önskad färg, tänk på att göra det ganska fort eftersom att färgen har en tendens till att torka fort. När du tryckt foten så gör ett tumavtryck som haka på kycklingen/tuppen. När avtrycket har torkat så klipp ut en näbb och limma dit, ta sedan och limma dit ett öga och du har en fin kyckling/tupp. Lycka till
 
 

Påsktips 21 Kyckling av äggkartong

Nu är helgen över så nu kör vi på med påskpyssel denna vecka också.
 
På de flesta förskolor brukar det finnas äggkartonger i mängder och man kanske inte alltid vet vad man ska göra med dem. Varför inte göra en söt kyckling? klipp ut två "äggkoppar" från en äggkartong och måla dem gula. Klipp ut  en näbb och två fötter av orange papper. Limma fast fötterna på undersidan av den ena äggkartongen. Limma sedan dit näbben på ovankanten av samma kartong. När det är gjort så ta den andra gula äggkartongsbiten och limma ihop den med första biten. Limma sedan dit fjädrar där bak och ögon där fram. Lycka till
 

Helg

Nu är det helg och inga tips kommer förrän på måndag igen. Nu börjar påsken närma sig på allvar och mina påsktips börjar ta slut, endast några stycken kvar. Ta och njut av solen och välkomna tillbaka på måndag igen :) 

Påsktips 20 kyckling av fot

Att måla sin fot med måla färg kan både vara lite otäckt, men samtidigt spännande. Ofta brukar det kittlas också. Passa på att göra en fin kyckling av din fot. Måla foten gul och tryck på ett vit papper. Måla gräs med grön färg. När färgen ha torkat så måla dit ben, vinge och öga med svart tuschpenna. Ta sedan en orange tuschpenna och måla en näbb. Lycka till
 
.

Påsktips 19 kyckling

Ett pyssel/skapande som inte tar så lång tid är att göra en kyckling av papper. Ta och rita en kyckling på ett gult papper och klipp sedan ut den. Limma sedan dit ögon, fjädrar som vingar och piprensare som ben. Efter det tar du ett orange papper och klipper ut en näbb som du sedan limmar dit. Vill du att kycklingen ska kunna hänga så glöm inte att sätta en tråd i den. Lycka till
 

Påsktips 18 Glasburkskyckling

Hur många förskolor har inte en massa barnburkar liggandes, varför inte göra en kyckling av dem? Ta en glasburk och fyll den med antingen fjädrar eller silkespapper. Ta en gul flörtkula och limma fast som huvud längst upp på burken. Limma dit ögon. Klipp ut en näbb och limma dit eller använd en färdig plastnäbb. Om man vill kan man ta lite tyg och sätta som en mössa. Lycka till.
 
 
 

Påsktips 17 Kacklande höna

Att göra en höna som låter är roligt, men kan vara lite svårt då det är flera olika moment i det, så det krävs nästan att barnen är lite större om man inte ska behöva hjälpa dem hela tiden. Till detta behöver du papper, tuschpennor, en plastmugg, fjädrar, en nabbipärla, snöre och häftappart. Börja med att rita en höna på pappret och klipp ut. Tänk på att hönan ska vara dubbelvikt när du klipper så den sitter ihop i toppen. Måla näbb, ögon och kammen på den på båda sidor. Ta sedan plastmuggen och gör ett litet hål längst upp t.ex. med en nål. Trä sedan igenom snöret genom hålet och knyt fast nabbipärlan längst ut på änden så den hamnar uppe på plastmuggen. Ta den utklippta hönan och häfta fast den på muggen. Limma sedan dit fjädrarna på hönan. Lycka till

 

 


Påsktips 16 Hönsmamman

Att göra olika figurer av hand eller fotavtryck är vanligt och här kommer ytterligare en variant på detta. Måla alla fingrarna utom tummen röd och måla sedan resten vita. Tryck handen på ett grönt papper och låt det torka. Vill du att hönsmamman ska ha några kycklingar att ta hand om så gör några gula tumavtryck längst ner på pappret. Låt allt torka. Ta sedan en smal tuschpenna och måla dit ögon, ben och vingar. Ta en orange tuschpenna och måla dit näbbarna. Tänk på att man måste måla handen ganska fort med färg, annars torkar det in i handen innan man hinner trcka det. Lycka till.
 

Påsktips 15 Hönsfamiljen

En hönsfamilj består av mamma höna, pappa tupp och barnet kyckling. För att göra en egen hönsfamilj ta du bara två hushållsrullar och en toarulle. Måla rullarna i önskad färg och låt de sedan torka. När de torkat tar du och klistra dit ögon och fjädrar. Ta ett rött eller orange papper och klipp ut en näbb som du sedan klistrar på dina rullar. Nu ha du en alldelels egen hönsfamilj. Ta du fler toarullar så får familjen fler kycklingar. Lycka till.
 
 

Påsktips 14 piprensarkyckling

Även det här tipset är väldigt enkelt att göra och tar inte speciellt lång tid. Ta en gul piprensare och börja med att rulla piprensaren till mitten ungefär, gör likadant från andra änden så att den liknar en lussekatt. Ta sedan och klipp ut en näbb och limma dit, ta även en fjäder som du limmar dit där bak på kycklingen. Vill du att kycklingen ska kunna hänga så glöm inte att sätta en tråd i den. Lycka till
 

Påsktips 13 Fjäderkyckling

En fjäderkyckling är lätt att göra och passa även de mindre barnen, de kan behöva lite hjälp med näbben och fötterna.
 
Ta ett svart papper och limma på fjädrar huller om buller. Limma sedan dit ögon. Klipp ut en näbb och fötter från ett orange papper och limma sedan på dem på kycklingen. Lycka till.
 

Påsktips 12 Häxfångare

Här kommer ett tips på en häxfångare som man kan hänga i trädet ute eller i påskriset inne. Allt du behöver är två färgade papper, en sax och limstift. börja med att klippa två smala remsor av papprena. Ju större papper du har, desto större  blir häxfångarna.När du slippt ut remsorna så lägg de omlott med varandra, en ska peka uppåt och en ska peka åt sidan. Jag har gjort så att jag limmat lite i ändarna för att det ska hålla bättre.Sen är det bara att börja vika, det viktigaste är att man viker över den andra remsan hela tiden När den är färdigvikt så ta en tråd t.ex. en sytråd och fäst den längst upp så du kan hänga den.. Lycka till.
 
 
 

Påsktips 11 kycklingkotte

Varför inte ta till vara på det som finns i vår natur och använd det i skapandet. Denna kyckling som jag nu ska tipsa om är gjord av en tallkotte som vi plockat ute på en av våra promenader i höstas.
Ta en tallkotte och måla den gul och låt den sedan torka. När den ha torkat så tar du och klipper till en näbb av orange papper och klistrar dit längst bak på kotten. Ta sedan ögon, antingen plastögon eller ögon som du gjort själv av papper och klistra dit ovanför näbben. Ta sedan  en piprensare och klipp ben i önskad längd. Limma dit benen på kotten och du har en fin kyckling. Använd heslt något bättre lim än limstift för att det ska sitta bättre. Lycka till
 
 

Påsktips 10 Festlig äggkartong

Hur många har inte äggkartonger på sin förskola som man inte riktigt vet vad man nska göra med, här kommer ett bra tips som lämpar sig för alla åldrar, från den lilla ettåringen till de större barnen.
 
Ta en halv äggkartong (en sån kartong du får när du köper ett flak ägg) och måla den med målarfärger. Ta gärna lite glada färger som t.ex. gul, grön, blå, rosa m.fl. När du har målat kartongen och den har torkat är det bara att klistra på massa saker på den, det kan var allt från fjädrar till glitter, ta vad ni har på er förskola eller hemma för tillfället. Lycka till
 
 
 

Påsktips 9 användning av äggskal

Igår tipsade jag om hur man återanvände äggskal och kunde ha det som material i sitt skapande.  Idag tänkte jag ge ett tips på hur man kan använda sig av äggskalen.
 
Börja med att ta ett halv A4-papper i någon rolig färg. Rita en form av ett ägg på ett vit papper och klipp ut den. Klistra upp ägget på det färgade pappret och klistra sedan på äggskal på ägget blir jätteläckert. En annan variant är att först måla ägget och sen klistra på äggskalen. Lycka till
 
 
 

Påsktips 8 äggskal

Här kommer ett tips som inte är något pyssel utan material som man kan använda. Alla ha vi äggskal antingen hemma eller på förskolan som man bara slänger. Varför inte använda det i skapande istället. När ni har knäckt ett ägg så spara äggskalet, tvätta av det och låt det torka. När det ha torkat så ta målarfärger och måla de i olika färger. Låt äggskalen torka och sen är det bara att låta barnen ta sönder äggskalen i små bitar, vi använde oss av ett plastglas när vi tog sönder skalen. Spara de delade äggskalen i en burk och använd när ni ska skapa. Här får man in ämnet återanvändning med barnen. Lycka till
 
 
 
 
 
 

Påsktips 7 Kyckling i ägg

De flesta av oss vet att kycklingen bor i ägget innan den kläcks, därför har vi gjort en kyckling som precis kommit ur ägget.Börja med att ta ett gult papper och rita en cirkel (ovalformad). Klipp sedan ut den. När ni har gjort det så ta ett vitt papper och rita äggskalet på. Om ni vill att kyckling ska hänga t.ex. i ett fönster eller en gren så gör två likadana äggskal och klipp sedan ut dem. Limma sedan ihop delarna. När ni har gjort det är det dags att rita dit ögon, näbb och limma dit fjädrar. Om man inte vill att barnen ska göra varsin så gör en stor kyckling tillsammans som ni hänger på väggen. Skapande handlar inte bara om att ta med sig saker hem utan om så mycket mer t.ex. att utveckla sin kreativa sida. Lycka till
 

påsktips 6 garnbollskyckling

Ibland vet man inte var man ska göra av alla garnbollar som barnen gör, så varför inte göra en sööt liten kyckling av de.För att det ska bli så likt en kyckling som möjligt rekommenderar jag att ha gult garn. Tänk på att ha mycket gult garn hemma, då det går åt en hel del. Börja med att göra en garnboll precis som vanligt. När bollen är färdig så klipp till två ben av piprensare och en näbb av piprensare, ta även fram två ögon. Sen är det bara att klistra dit delarna, använd gärna lite starkare lim t.ex. skollim eller mastermedium (ej limstift). Lycka till
 

Påsktips 5 tumkycklingar

Här kommer ett påsktips att göra, en riktig klassiker som jag tror många av oss har gjort när vi var små. Ta ett papper och klipp det i A6 format eller större om ni vill göra många kycklingar. Måla med gul färg på tummen och tryck sedan tummen på pappret. Gör detta om och om igen tills ni inte vill göra fler tumavtryck och låt teckningen torka. När tumavtrycken har torkat måla med näbb, ögon, vinge och ben. Jag kan rekommendera att ha en tunn tuschpenna till benen och vingen. Lycka till
 
 

Måla drakägg

Mitt i alla påskpyssel kommer här en fortsättning på drakäggen. När barnen har fått leta upp alla drakäggen så ta fram vattenfärg och penslar och låt barnen måla dem, de blir en fin färgklick på gården bland all snö. Man kan också låta barnen måla äggen två och två, då får de träna samarbete.
 
 
 
 

Påsktips 4 Kyckling av papptallrik

För att göra en kyckling av en papptallrik så tar du helt enkelt en papptallrik och målar den gul, både på ovansidan och undersidan. När den har torkat viker du tallriken på mitten. För att den ska hålla sig vikt och kunna stå kan ett tips vara att häfta i hopp den precis där du har vikit (se på bilden). Efter det att ni har vikit tallriken så klipper ni ut en näbb av orange papper och klistrar fast. sen är det bara att klistra fast ögon och fjädrar. Lycka till
 
 
 

Påsktips 3 Pappersägg

Att få klistar är oftast roligt så nu ska ni få ett tips på ett ägg där man får klistra så mycket eller lite man vill. Detta pyssel passar även de allra minsta. Ta ett färgat papper och rita ett ägg på. Låt barnet klippa ut ägget och sen är det bara att börja klistra. På bilden nedanför har barnet använt knäckformar,  glitter, fjädrar och konfetti som du enkelt gör själv. När ägget är färdigdekorerat på båda sidorna så sätt en tråd längst upp så att det går att hänga. Lycka till
 
 
 

Påsktips 2 påskkort med piprensare

Påskkort kan man göra i oändliga varianter, här kommer ett tips.
Ta ett papper och dela det tills du ha ett A6 format ungefär. Ta en gul piprensare och forma den till en 8. Limma fast 8:an på pappret som nu har blivit kycklingkroppen. Ta sedan och klipp ut en näbb och limma fast vid kycklingkroppen. Ta även och limma dit ögon och fjädrar på kroppen. Nu är det bara att rita dit ben och kycklingen är färdig. Lycka till
 
 

Påsktips 1 Den runda kycklingen

Här kommer mitt första tips på påskpyssel, jag hoppas ni hittar något pyssel som passar just er, era barn och er förskola.
 
Börja med att dela en toarulle i tre delar. Ta en del och måla den gul, för att få det så fint som möjligt så måla gärna inuti toarullen också. När den ha torkat så klipp en näbb av orange papper och limma fast, limma sen dit färdiga ögon eller gör egna ögon antingen av papper eller av tuschpenna.När ni har gjort det så ta en piprensare och klipp till två bitar i lagom storlek. Stick de sedan försiktigt igenom toarullen och nu har ett par fina ben. Till sist så tar ni och limmar dit fjädrar i de två hålen på toarullen. Lycka till
 
 
 
 

Vinterträd

Jag hade en förhoppning om att våren var på väg, det är ju ändå mars, men vad händer, det snöar som bara den i olika perioder hela dagen. Vad kan passa bättre än ett lite tips på ett vinterträd i detta snörusk.
 
Ta och rita av barnets hand på ett svart papper, klipp ut den  och klistra upp den på ett blått papper. Gör små bollar av vitt silkespapper (ska föreställa snö) och limma fast lite över allt på bilden. Vill man så kan man även ha lite glitter på teckningen för att få lite mer känsla av gnistrande snö.
 

imorgon

Nu är det knappt tre veckor kvar till påsk och solen lyser ute, det är nästan så man får lite vårkänslor. Imorgon börjar jag lägga ut olika påskpyssel här på bloggen så håll ögonen öppna och jag hoppas ni hittar något pyssel som passar på just er förskola eller hemma hos er. Tanken är att det ska läggas ut två påskpyssel om dagen. Lycka till med ert skapande och jag hoppas ni får en rolig stund tillsammans med barnen.

Tumfamiljen

Här kommer ett litet söndagstips ifrån mig som du kan göra antingen med dina barn hemma eller på förskolan när ni inte riktigt vet vad ni ska hitta på. Ta fram målarfärger och börja göra tumavtryck i olika färger.  När tumavtrycken sen har torkat kan ni rita dit ansikte, ben och armar. Det finns oändligt olika varianter att rita.
 
 
 
 
 

Tallriksfisk

En tallriksfisk är enkel att göra, men blir väldigt fin och titta på. Börja med att ta en papptallrik, stor eller liten, tänk dock på att den inte ska vara blank då det inte går att måla med målarfärger på. Klippen triangel i papptallriken och häfta fast spetsen på triangeln på andra sidan jämfört med där du klippte (se bild). Nu är det bara att måla och dekorera fisken precis som ni vill. Även de riktigt små barnen klarar av att göra detta, men kan bhöva lite hjälp med att klippa och häfta fast fiskfenan.
 
 
 

Uppdatering

Vill bara meddela alla mina läsare att på helgerna kan det bli färre uppdateringar då jag har fullt upp med andra saker, men någon uppdatering per helg ska försökas hinna med

Flugsvamp

När vi ändå är inne på ämnet svampar så varför inte göra en enkel flugsvamp. Ta en toarulle och måla den vit. Ta sedan en papptallrik som du målar röd och sedan gör vita prickar på. När du gjort detta så limmar du på papptallriken på toarullen och du har en fin flugsvamp.
 
 
 
 

Bokstavssvampar

Många barn börjar i 4-5-års ålder intressera sig för bokstäver och det är viktigt att som pedagog ta till vara på det och göra det till något roligt. Jag har valt att göra ett bokstavsmemory som ser ut som svampar. Tanken är att ha en grön filt eller liknande och lägga ut svamparna på så att det ser ut som en skog. Svamparna ska även få bo i en liten svampkorg, men jag har ännu inte hunnit införskaffa detta. Det gäller alltså att para ihop rätt bokstav med rätt figur t.ex. Aa och apa. Man behöver inte köra med alla bokstäverna på en gång, då det lätt bli alldeles för många och barnen hinner tröttna. Vill man inte spela memory med svamparna kan man alltid låta barnen försöka hitta på saker som börja på rätt bokstav. De kan leta efter saker på förskolan och försöka lägga de vid rätt bokstav.
 
 
 
 
 
 

CD-snurra

En CD-snurra är rolig att leka med, men kan vara lite klurig att göra, det krävs att en vuxen hjälper till. Jag själv har gjort detta med en förrskoleklass. Du behöver är en CD-skiva, en kula, ett plastlock från en mjölkförpackning, papper, sax, pennor och lim.Börja med att rita av CD-skivan på ett papper och klipp sedan ut den och måla den som du vill. När den är färdigmålad limma på den på skivan. Sen är det bara att limma det kulan på undersidan och plastlocket på ovansidan. Använd ett bra och stark lim, själv använda vi oss av en limpistol, men ska man använda det krävs det att barnen är lie större med tanke på att det kan bli väldigt varmt. Låt limmet torka och ni har en rolig snurra att leka med tillsammans med barnen.
 
 
 

rykande raket

Har man gjort ett UFO så måste den får sällskap av en raket. En raket är superenkelt att göra. Ta en hushållsrulle och slå in den i papper eller måla den med målarfärg. Gör en strut som topp till raketen och limmar fast en i ena änden av hushållsrullen. I den andra änden limmar du fast fjädrar, piprensare, plastremsor m.m. i röda, orangea och gula nyanser, det blir eld. Vill du att raketen ska hänga t.ex. i taket eller i ett fönster så glm inte sätta snöre i den.
 
 
 
 

I början

Så här i början av bloggen kommer många inlägg handla om olika skapande och pyssel man kan göra tillsammans med barnen, men fr.o.m maj när jag börjar arbeta igen efter min föräldraledighet ska jag försöka få med lite andra tips också.

UFO

Vem vet vad som finns ute i rymden och vem vet hur UFO:n ser ut. Låt barnen bygga sina egna UFO:n hur lätt som helst. När de sedan är färdiga kan barnen själva få fantisera om hur de stror att rymdvarelser ser ut och kanske även skapa en egen varelse till sitt UFO. allt du behöver för att bygga ett UFO är två djupa papptallrikar, häftapparat lim, färg och vad helst man vill ha på. Häfta ihop de två tallrikarna med varandra och sen är det barea att sätta igång och skapa sitt eget UFO. Jag har slagit in mitt UFO med aluminiumfolie, sen klippt ut cirklar av papper som fönster och till sist satte jag piprensare som antenner. Om man vill att UFO:na ska kunna flyga så sätt dit sytråd eller liknande i en av tallrikarna innan ni häftar ihop dem.
 
 

påsken

Påsken närmare sig med stormsteg och jag vill bara tala om att fr.o.m nästa vecka så kommer jag lägga upp lite olika påskpyssel man kan göra tillsammans med barnen. Har ni något bra eller roligt påskpyssel att dela med er utav så hör av er

Riddarsköld

Att få klä ut sig och känna sig som en riktig riddare är nog många pojkar och i en hel del fall flickors dröm, så varför inte låta de göra sin egen riddarsköld. Allt du behöver är en kraftig kartong t.ex. wellpapp, en sax eller kniv, tråd av något slag, lite färg och en hel del fantasi.
 
Börja med att rita ut en riddarsköld på kartongen som du sen skär eller klipper ut. Tänk på att inte göra för stor sköld då det är jobbigt  att skära ut den ur kartongen. Gör två små hål i mitten av skölden och trä igenom ett snöre så att barnet har något att hålla i. Jag använde mig av gummiband som man gör halsband av, på det sättet kan du dra åt ganska hårt, men ändå är det lätt för barnet att bara trä i sin hand när de vill använda skölden. När detta är gjort är det dags att måla den och här är det bara fantasin som sätter gränser. Lycka till
 
 
 
Min sköld fick så klart ett stort A i mitten, A som i Angelica
 
 
 
Så här ser det ut på basidan av min sköld, lätt att bara trä i handen.

målarbilder

Jag tänkte tipsa om några sidor som jag skriver ut en hel del målarbilder ifrån, både privat och till jobbet. Varje gång jag har skrivit ut en bild så har jag sparat en kopia i en pärm, vilket gör att till slut har man ganska många bilder som man kan kopiera och man slipper sätta sig vid datorn varje gång, istället tar man bara fram pärmen och letar upp de bilder som barnen vill rita.
 
På sidan: www.coloring-book.info finns det massor med bilder på barnens favoriter, allt ifrån barbie och Askungen till Super Mario och Spiderman. En klar favoritsida om ni frågar mig
 
På sidan: www.coloringpages.se kan man hitta bilder inom olika områden t.ex. fordon, djur m.m. Det finns även bilder på specifika figurer, men inte så många.
 
Har ni barn som tycker om Bamse och hans vänner kan jag rekommenderar att gå in på www.bamse.se där finns det ett antal Bamsebilder att måla.
 
Har ni barn som tycker om Pippi Långstrump så rekommenderar jag gå in på www.alv.se Där inne finns några bilder med Pippi, dock inte så många.
 
Här kommer några foton på målarbilder som jag har skrivit ut.
 
 
Askungen
 
 
Super Mario
 
 
Nicke Nyfiken
 
 
Smurfarna

stora sångkort

Att små barn kan ha svårt att greppa saker pga sin motorik vet de flesta, därför har jag valt att göra stora sångkort till barnen. Jag har utgått ifrån A4-storlek för att det ska bli så tydligt som möjligt. Bilderna har jag skrivit ut på olika målarsidor på nätet som jag sen har målat med tuschpennor, klippt ut, limmat upp på ett färgat papper och sen laminerat för att det ska hålla så länge som möjligt. Bakgrundspappret har jag valt att ha i nyanserna röd, orange och gul för att ge ett så behagligt intryck som möjligt.
 
 
Sånger som jag har valt att göra:
Blinka lilla stjärna
Lilla snigel
Lilla katt
Björnen sover
Hjulen på bussen
Tänk om jag hade en liten, liten apa
Imse, vimse, spindel
En elefant balanserade / jag har en liten fråga
Bä, bä vita lamm
Krokodilen i bilen
Kalle Anka satt på en planka
Bläup sa den söta lilla grodan
Ekorren satt i granen / ekorre, ekorre viftar på sin svans
Här kommer Pippi Långstrump
Var bor du lilla råtta?
Bamse
10 små indianer
I ett hus vid skogens slut
Tingelingetåget
En liten båt
Jag hamrar och spikar
 
Alla sångerna behöver absolut inte användas samtidigt, utan välj ut några som era barn tycker om att sjunga och lägg till någon ny ibland

bygga med is

Att bygga tror jag många tycker är roligt, både barn och vuxna, men varför ska man endast få göra det inomhus. Jag bestämde mig för att mina barn skulle få bygga även utomhus med is. Jag tog olika förpackningar och burkar och fyllde med vatten och frös in. Sen tog jag med mig isblocken som blev utomhus och lät barnen bygga efter egen förmåga och det gör absolut inget om isen går sönder. Varför inte tom göra denna aktivitet på sommaren när det är varmt ute och man behöver kyla ner sig lite. Enda nackdelen är att isen smälter mycket fortare. Man kan då ta tillfället i akt och prata med barnen varför is smälter mycket fortare på sommaren än på vintern.
 
Tips att frysa ner isen i: Mjölkförpackningar, juiceförpackningar, creme fraicheburkar, glassförpackningar, ballonger m.m.
 
 
 
 
 
 

smält snö

Här kommer ett klassiskt expetiment som barn brukar tycka är facinerande. Jag har gjort detta med 4-5-åringar när de själva kom på att snö smälter om man har det i sin hand. Ta en skål eller bunke av något slag och fyll den med snö. Ta med den in och låt se vad som händer med snön. Under tiden som snön smälter märker barnen att det blir mindre och mindre i skålen samtidigt som det bildas vatten. När snön så prata med barnen om vad som har hänt. Ställ sedan in den smälta snön som nu är vatten i frysen och låt det bli till is. När barnen har fått titta och känna på isen kan man låta det smälta till vatten igen för att sen frysa det ytterligare en gång. När jag gjorde detta var det ett barn som kom på att om man smälter snö kan det aldrig bli snö igen utan bara till is och vatten. Vill man gå ytterligare ett steg kan man koka vattnet till ånga så att det sen försvinner. Detta har jag dock inte prova själv med mina barn.
 
 
Vi har tagit in snö
 
 
Nu har vattnet smält till vatten
 
 
och nu har det frusit till is

drakägg

Varför inte göra något roligt och spännande i det kalla vädret vi har nu. Fyll några ballonger med vatten och lägg in i frysen. När de har frusit så ta ute dem och ta bort ballongen. Sen har ni sk. drakägg som ni kan gömma utomhus och låta barnen gå på drakjakt. Vill man göra dem lite extra roliga kan man blanda i lite karamellfärg eller vattenfärg i vattnet.
 
 
 

smälta pärlor

Har man barn som tycker det är svårt att pärla pärlplattor, de har svårt att få fingrarna att göra som de vill, då är detta tipset alldeles utmärkt. Allt man behöver är några pepparkaksformar, nabbipärlor och en ugn.
 
Börja med att smörja in pepparkaksformarna rejält med olja, annars kan det vara svårt att få bort pärlorna sen. Lägg pepparkaksformarna på en plåt med bakplåtspapper på. Fyll formarna med pärlor så de täcker botten, helst inte mer pärlor än så, för då kan det bli svårt att få loss pärlorna sen.
När ni fyllt alla formarna sätt in plåten i ugnen i 200 grader i ca 5 minuter, ni ser när pärlorna börjat smälta. Ta ut plåten ur ugnen och låt det svalna lite. Ta redan loss pärlorna försiktigt och ni har nu fina "pärlplattor" som ni kan hänga i fönstret eller i julgranen.
 
Ett tips är att ha speciella formar avsedda för detta då det kan bli lite smälta pärlrester som inte går att få bort
 
 
 
 
 

RSS 2.0